Jaký vliv na nás má hudba?

Hudba se stala nedílnou součástí našeho života. Ať už ji posloucháme aktivně nebo ne, je prostě všude. Když vejdete do obchodu, v televizi nebo třeba jen znělka nádražního hlášení. Ale má to všechno vliv na náš každodenní život?

Začněme tím, proč vůbec lidé hudbu poslouchají. Při poslechu naší oblíbené hudby tělo produkuje dopamin, který způsobuje pocit štěstí. Každý má však jiný hudební vkus, který se odvíjí od hudby, se kterou se daný člověk setkal v mládí nebo do které se dokáže lépe vcítit. Hudba nám pomáhá relaxovat, ale dokáže i zvyšovat naše výkony. Jistě často vídáte běžce nebo jiné sportovce s nasazenými sluchátky, a pokud sami sportujete, určitě s tím máte zkušenost. Člověk se totiž více soustředí na jeho oblíbenou skladbu než na bolest, která je s fyzickou námahou spojena. Hudba také dokáže měnit naši náladu. Když jsme smutní, smutná hudba nám pomáhá vnímat emoce, aniž bychom je sami museli prožívat. Hudba nám také dokáže pomoci soustředit se. Pozitivní účinky na koncentraci byly dokázány při poslechu klasické hudby, která má na rozdíl od té populární více vysokých tónů. Dokáže také přitáhnout naši pozornost. Pokud v reklamě použijí naši oblíbenou skladbu, okamžitě zbystříme a přiláká tak naši pozornost, což je jejím cílem. Stejným způsobem nás však zvolenou hudbou dokáže odpudit. Pokud uslyšíme naši oblíbenou skladbu například venku na ulici, máme tendenci se otočit a pokusit se vyhledat její zdroj. V takové chvíli je mozek dokonce schopen potlačit okolní zvuky a soustředit se pouze na zdroj hudby.

Nikdy dříve v historii neměla hudba tolik posluchačů jako dnes, a ačkoli se stala i významným nástrojem komerce a jsme jí doslova zahlceni, jistá část toho, proč na nás tak dobře působí, nám nejspíš zůstane navždy utajena.


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com