TŘIKRÁT DO KLICPEROVA DIVADLA…

Dnešní článek bude o třech divadelních představeních, z nichž dvě měla premiéru v divadelní sezóně 2022/23 a jedno v prosinci roku 2023. Budu psát o divadelních hrách Tělo tajné agentky, Na koho to slovo padne a Hamlet. Odehrávají se v různých dobách,  jejich hrdinové patří do různých společenských vrstev, ale jednotlivé tituly mají přece něco společného.

Mezi postavami najdeme zločince, kteří usilují o moc a chtějí ovládat lidi kolem sebe, nebo už moc získali a snaží se ji využít. Svobodu a často i lidské životy naopak brání ti, kteří usilují o spravedlnost a jsou velmi odvážní, ale i oni jsou někdy ovládání strachem. Všechna tři představení nám nádherně ukazují jednání člověka v mimořádných situacích: odboj proti nacistům (Tělo tajné agentky); uzavřená skupina pěti lidí, z nichž vždy jeden ohrožuje ostatní zbraní
(Na koho to slovo padne); odhalení zločinu a touha pomstít se v královské rodině (Hamlet).    

Tělo tajné agentky

Divadelní hra Tomáše Dianišky měla v Hradci Králové premiéru 27. května 2023. Představuje Hanu Krupkovou, ženu, která za protektorátu spolu se svým manželem a dalšími přáteli pomáhala schovávat členy odbojového výsadku Silver A. Ukazuje nejen její hrdinství, ale i strach, díky němuž se zaprodala nacistům. I když chtěla zachránit především svého muže, ten jí to neodpustil a po válce ji opustil a emigroval. I ona se nakonec pokusila o emigraci, ale byla prozrazena, ze strachu zradila podruhé a stala se agentkou StB. Představení je napínavé, má rychlé tempo, obsahuje tragické i komické scény.

Zaznívá dobová hudba i výstřely.

Hana Krupková se stala obětí doby, chtěla pomáhat lidem kolem sebe, ale ze strachu zradila, protože se bála o svůj život i o život svých blízkých.

Na koho to slovo padne

Pět charakterově úplně rozdílných mužů (úředník, intelektuál, šlechtic, vesničan a lůzr Cukrouš) se náhodou dostane do jednoho uzavřeného prostoru (podzemní stanice metra). Mají sice možnost získat klíč a otevřít si cestu ven, ale to by mezi nimi nesměla být zbraň, ke které se postupně skoro všichni dostanou.

Tragikomedie Na koho to slovo padne, dílo současného maďarského novináře a spisovatele Gábora Görgeye, nám ukazuje, jak je snadné podlehnout kouzlu moci a možnosti ovládat druhé. Stačí k tomu jediná pistole a z člověka se stane netvor, který lidem kolem nahání strach. Užívá si takovou chvíli a podléhá představě vlastní důležitosti. Ostatní se s ním snaží domluvit, aby se dostali na svobodu, ale často k tomu využívají svoje horší vlastnosti. Zde se ukazuje, kam je člověk schopen zajít, aby přežil. Když agresor přestane hlídat zbraň, získá ji někdo jiný a vše se opakuje.

I když je představení plné vtipných scén, chvílemi nás i mrazí. A opět tu zaznívají výstřely.

Hamlet

Shakespearův Hamlet je dobře známou divadelní hrou, která byla adaptována v mnoha českých divadlech, a to i opakovaně. V Hradci Králové měla premiéru např. v roce 2000 (režie: Jan Morávek).  Nyní máme možnost vidět nové nastudování, které mělo premiéru 16. prosince 2023 (režie: Pavel Khek). Příběh dánského prince, který se vyrovnává se smrtí svého otce a chce pomstít jeho vraždu všichni známe, a proto se zaměřím na její provedení v Klicperově divadle. Adaptace využívá překladu Martina Hilského a celkem věrně se drží Shakespearova originálu. Ale samozřejmě i tady došlo k určitým menším posunům. Asi nejvýraznějším je zmenšení počtu postav a zkrácení děje pouze na hlavní zápletky: Hamletova touha pomstít otce, jeho láska k Ofélii, její tragický konec, Hamletovo šílenství a závěreční souboj s Laertem. Myslím, že tyto změny jsou v dnešní době perfektní. Není asi nutné sledovat mnohahodinové představení s mnoha postavami a spletitými zápletkami. I takto zkrácený příběh dokáže předat hlubokou myšlenku a diváka skutečně zasáhnout.

Další změnou je oblečení herců. Jsou oděni do moderních šatů, všechny postavy mají převážně černý oděv, jen Ofélie září ve stříbrné a bílé. Myslím, že to je kvůli tomu, že ona je jedinou zcela kladnou postavou v celém příběhu. Ani scéna není nijak dekorovaná, převažuje jednoduchost, černá barva. V některých scénách jsou její části velmi ostře nasvíceny. Představení vrcholí velkolepou šermířskou scénou, která je velmi klasická. V průběhu hry zaznívá moderní hudba a opět dojde i na výstřel.

Na závěr bych určitě všem čtenářům doporučil zajít do Klicperova divadla, když ne třikrát, tak alespoň jednou… Určitě to nebude promarněný večer :-). A na závěr ještě připojuji dodatečnou gratulaci, protože Tělo tajné agentky, získalo 16. března 2024 Cenu divadelní kritiky za nejlepší poprvé uvedenou českou hru.  


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com