Nejpodivnější slavené dny v Česku i ve světě

V Česku i celosvětově slavíme obrovské množství svátků a dnů. Většina z nich je vážná a často přispívá na dobrou věc… najdou se však i výjimky. Jako lidé se také chceme bavit, proto slavíme několik dní, které jsou zapsány v kalendáři spíše pro naše pobavení, zkrácení dlouhé chvíle nebo proto, abychom se jednoduše zasmáli nad jejich pouhou existencí.


I. 7. 1. – Mezinárodní den švihlé chůze

Tento lednový den je oslavován na motivy seriálu Monty Python a jeho velmi proslulé komické skeče o „Ministerstvu švihlé chůze”. V České republice byl vyhlášen v roce 2012 panem Adamem Jandorou, českým představitelem tohoto ministerstva, který také pořádá pochody, při kterých se účastníci pokouší o jakýkoliv typ na pohled velmi podivného a zejména groteskního stylu chůze. U nás v Hradci Králové se slavnostní pochody nepořádají, v Brně se však jedná o každoroční záležitost, jíž se aktivně účastní až 260 chodců. Pokud vás zajímá, jak takový pochod vypadá, rozhodně neváhejte zhlédnout některé z videí, která jsou na internetu volně k dohledání.


II. 2. lednové pondělí – Den uklízení pracovních stolů

Jak často si uklízíte svoji pracovní desku? Přinejmenším jednou ročně, v den uklízení pracovních stolů, k takovému úklidu můžete mít i jiný důvod než ten obvyklý, když potřebujete více prostoru nebo jste jednoduše čistotní. Tento svátek je sice teprve v plenkách, avšak od roku 2021 ho každý rok jeho americký zakladatel A. C. Viero a velké množství ostatních často i nevědomě oslavuje pořádným úklidem stolu.


III. 14. 3. – Den pí (π)

Ve zkratce se jedná o den oslav Ludolfova čísla. Datum 14. březen bylo americkým fyzikem Larrym Shawem v roce 1988 vybráno, jelikož je sestavením prvních tří cifer zápisu π v desítkové soustavě (3,14) za sebe. Tradičně se konzumuje často matematicky zdobený kulatý koláč, neboť anglické pie (koláč) a π jsou homofony, tedy slova, která jsou zvukově shodná, ale graficky odlišná. π je používáno k určení obvodu kruhu a pieznamená česky koláč. Proto bývají konzumovány právě kulaté koláče.


IV. 23. 4. – Mezinárodní den dloubání se v nose

Nikdo vlastně neví, proč, jak nebo kdy se v dějinách lidstva poprvé objevil tento nesporně unikátní den, připisuje se však na 23. dubna. Jak už lze vyčíst z názvu, jedná se o jeden den v roce, kdy je přijatelné se dloubat v nose na veřejnosti. 


V. 25. 5. – Ručníkový den

Den, který si s oblibou připomínají fanoušci anglického spisovatele Douglase Adamse po celém světě, u nás převážně v Praze a v Brně. Podle Adamsova stěžejního díla Stopařův průvodce po galaxii je ručník nejpotřebnějším předmětem, jenž u sebe takový mezihvězdný stopař může mít. Proto se právě ručník na den stává nepřehlédnutelným doplňkem Adamsových fanoušků, které lze už od roku 2001 každým rokem ke konci května zahlédnout, jak se pokouší o stopování vesmírných plavidel, která by potenciálně prolétala kolem země. 


VI. 21. 6. – Mezinárodní den trpaslíků

Nejedná se o den jen tak ledajakých trpaslíků. Tento den totiž připadá zahradním trpaslíkům, kteří střeží mnohé lidské zahrady. Den byl vyhlášen v roce 1997 francouzskou neziskovou organizací Fronta za osvobození zahradních trpaslíků s cílem osvobodit zahradní trpaslíky a dosáhnout tolerance v zahradní architektuře. Tato skupina ho slaví několika způsoby; většina je založena na konceptu přemisťování cizích trpaslíků do svého „přirozeného prostředí”, do volné přírody. Prvním je krádež trpaslíka z něčí předzahrádky. Nezbytné je však zanechat vlastníkovi zprávu s lokací, kde se jeho trpaslík nachází. Jinou variantou je cestující zahradní trpaslík. V tomto případě je ukradený zahradní trpaslík fotografován před místními pamětihodnostmi, fotografie jsou poté posílány jeho majiteli, aby mohl sledovat cestu svého „osvobozeného” keramického přítele.

(Právně je uloupení trpaslíka z předzahrádky přirovnáváno ke krádeži rádia ze zamčeného automobilu)


VII. 4. pátek v listopadu – Mezinárodní den nekupování ničeho (Černý pátek)

Ano, je to velmi zvláštní. Vždyť Černý pátek je den, kdy se celá Česká republika vydá nakupovat do jakéhokoliv obchodního řetězce v očekávání nízkých cen! Tento svátek vyhlášený americkým umělcem Tedem Davem, se datově kryje s marketingovým Černým pátkem, přitom je založen na naprosto odlišné skutečnosti. Nutí nás, abychom alespoň jeden den v roce nic nekoupili. Aktivisté v tento den často stříhají kreditní karty, v obchodech před sebou tlačí prázdnénákupní vozíky nebo chodí ulicemi v zombie make-upu, aby horlivě nakupující lidi upozornili na nadměrnou spotřebu potravin a na kupování nepotřebného v obrovském množství; tedy na problémy marketingového Černého pátku.


VIII. 3. 2. – Den házení fazolí (Setsubun)

Nyní se přesuneme za hranice naší země a podíváme se na svátky, které jsou slaveny v jiných, ale pouze některých zemích světa. Den házení fazolí je velmi oblíbeným svátkem, který je slaven v Japonsku jeden den před začátkem jara a na začátku nového lunárního roku, často právě 3. února. V tento den hází Japonci sóju po celém domě ale také ostatních místech, aby zahnali zlé duchy, démony a nečistá stvoření. Pořádají se také průvody městem, při kterých se lidé převlékají za víše zmíněná zlá stvoření a tančí nebo předvádějí různé nacvičené kousky.


IX. 28. 9. – Den blbých otázek

Studenti a učitelé ve školách po celých Spojených státech amerických každoročně s oblibou slaví den, kdy si lidé navzájem pokládají blbé otázky. Základy podstaty tohoto dne se objevují v 80. letech minulého století. Původně byl zaveden, aby se studenti nebáli ptát se na věci, kterým během vyučování nerozuměli a nestyděli se za to, že něco neví a ptají se; v dnešní době se však jedná o odlehčený den plný společné legrace a smíchu.


X. 23. 12. – Noc ředkví

Noc ředkví je mexickým svátkem s dlouholetou tradicí. Je složité a trochu divné si představit lidi, jak proti sobě soutěží v ředkvo-řezbě, ale přesně to se děje v mexické vesnici Oaxaca. Rok co rok den před Vánoci se zde místní shromáždí v ulicích, aby soutěžili ve vyřezávání ředkví a sestavování soch z ředkví. Tradice je udržována od roku 1897 a autor nejkrásnějšího ředkvového díla si s sebou domů odnese 15 000 mexických pesos (ekvivalent k přibližným 21 500 českých korun).


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com