HANA, příběh Aleny Mornštajnové v Klicperáku

Dne 20. května 2023 odehráli herci Klicperova divadla další z mnoha repríz divadelní hry Hana. Vznikla podle románu Aleny Mornštajnové, jedné z nejprodávanějších současných spisovatelek, a premiéru měla 1. června 2021. Autorka se zabývá osudy lidí minulého století.

Příběh se odehrává na počátku padesátých let a zavádí nás do doby druhé světové války i do posledních let před jejím začátkem. Devítiletá Mira neposlechne svou maminku a vozí se po řece na ledové kře. Za trest pak po večeři nedostane žloutkový věneček. Netuší, že se nad její rodinou stahují mračna a že se brzy stane něco, co od základů změní její dosavadní život. K výrobě zákusků byla totiž použita voda kontaminovaná nemocí tyfus. Všichni kromě dívky onemocní a zemřou. O Miru se začne starat teta Hana. Je to zvláštní osoba, neustále nosí jen šedý svetr, po kapsách má kusy chleba, které postupně ujídá. Říká se o ní, že je bláznivá. Co se jí ale stalo? Proč nechce mluvit s lidmi? Proč o nikoho neprojevuje zájem? Jak to všechno tehdy bylo? Na všechny tyto otázky nám postupně odpovídají herečky Klicperova divadla.

Divadelní hra Hana vychází důsledně z románové předlohy. Knihu určitě doporučuji přečíst. Stačí jen pět stran a jste zcela ovládnuti jak příběhem, tak i způsobem vyprávění. I tak ale doporučuji zajít si do divadla na toto působivé představení, protože divadlo je prostor, kde mohou knihy ožívat. Toto přesně inscenace v Klicperově divadle splňuje. Do příběhu se rychle vžijete, upoutá vás židovskými písněmi, fantastickými výkony hereček, a to i v rolích mužů, i samotnou scénou. Ta se proměňuje do podoby ulice, domu, i koncentračního tábora. Době, kdy se příběh odehrává, odpovídají i kostýmy. Vše je velmi působivé.

V sobotu 20. května nadšení diváci tleskali vestoje. Rozhodně je to jedna z nejlepších inscenací, kterou má nyní Klicperák na repertoáru!


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com