Historická a divadelní Žitava

Žitava, město známé svojí nádhernou architekturou, abstraktním uměním všude po ulicích a divadlem, mě velmi zaujala už z doslechu. Když jsem tedy zjistil, že se koná jednodenní exkurze právě tam, věděl jsem, že si to nesmím nechat ujít a poznat město na vlastní oči.

29. 2. po osmé hodině ranní přicházím na Hlavní nádraží, kde už většina výpravy čeká. Naštěstí nejsem poslední. Autobus přijel jen s nepatrným zpožděním, a tak jsme po usazení mohli vyrazit na dvouhodinovou cestu do města překrásné architektury.

Po zastávce v Liberci a spoustě zajímavých rozhovorů nás autobus vysadil přesně před vchodem do žitavského divadla. Město na první pohled působilo prázdně a vylidněně. Po krátké procházce městem nás čekala návštěva divadla a zhlédnutí jedné divadelní hry.

Hra Gold zombies byla velmi povedená a celkově ji hodnotím kladně. Představení sice bylo hráno německy, ale jazyková bariéra byla prolomena titulky, které byly přítomné po celou dobu hry. Hra byla pojata velmi metaforicky a popisovala situaci prostých lidí na území válečné Ukrajiny.  Zajímavostí je, že celou hru odehrála pouze jedna herečka, ale i přes tento handicap dokázala hru přednést perfektně.

Hru následoval workshop, kterého jsem se osobně účastnil. Workshop mě donutil vyjít z mé komfortní zóny a měl mě naučit, jak se vyjadřovat beze slov. Workshop u mě určitě zanechal zajímavou vzpomínku, ale znovu už bych se ho neúčastnil. 

Workshop byl následován vrcholem zájezdu – Stadtrally. Hra spočívala v projetí města za co nejkratší čas a s co nejvíce správnými odpověďmi na otázky. Hra mě a můj tým zavedla například na: věž kostela, na všechny náměstí v Žitavě a do spousty parků. Všude bylo opravdu hodně nádherných památek a velmi milých lidí, kteří nikdy neváhali nám s nějakou odpovědí poradit. Náš tým bohužel Stadtrally prohrál o 2 minuty proti druhému týmu z našeho ročníku.

Po konci Stadtrally nás čekal návrat do Česka. Cesta byla velmi příjemná a po dlouhém chození i nutné odpočinutí. Po příjezdu do Hradce Králové odcházím  se zážitky, na které rád budu vzpomínat.

Celkově zájezd i město hodnotím velmi kladně a bez výtek. Vše bylo moc pěkně zorganizováno a přiměřeno na moji úroveň němčiny. Rád bych se do Žitavy vrátil i navštívil jiná města v německy mluvících zemích.


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com