Šťastná planeta

Dnes – 20.3. – je mezinárodní den štěstí, pojďme se tedy dnes pobavit o tom, jak udělat naší planetu „šťastnější“.

1) Třídění odpadu

Spousta lidí si určitě řekne něco ve smyslu, že to snad ví každý, ale já si myslím, že je důležité (nejen) tento bod opakovat, aby se opravdu stal samozřejmostí pro co nejvíce lidí.

Pokud doma máte kamna, ohniště, nebo jiné místo, kde se rozdělává oheň, rozhodně nevyhazujte posmrkané kapesníky, nebo popsané papíry do koše, ale do ohně.

Jestli je tu nějaký čtenář se zahrádkou, rozhodně se vyplatí si založit bio odpad (komposter).

Když máte žízeň, nebo chuť na nějaké speciální pití a koupíte si ho, zamyslete se nad tím, jestli se PET láhev od něj nedá použít několikrát za sebou.

2) Chození pěšky

Je jasné že někdy to prostě nejde, ale když už to tak je, tak zkusme zvolit alespoň hromadnou dopravu a auto používat opravdu jen v krajních případech.

3) Šetření

Tenhle bod také patří mezi ty nejopakovanější, ale je to tak určitě správně! Šetření totiž nepomůže jen naší planetě, ale také vaší peněžence.

Věcí, které se dají šetřit je spousta. Papír, voda, jídlo, energie,…

4) Domácí výrobky

I když je tento bod zdánlivě jen pro ty kreativnější a zručnější, nemusí tomu tak vždy být. 

Rozhodně nejde o to, abyste už nikdy nic nekoupili v obchodě a všechno si vyráběli sami. Jde naopak o ty maličkosti, které při troše snažení a tréninku zvládne téměř každý… 

Může se to týkat jídla (pěstování, vaření,…), oblečení (šití, pletení,…) nebo třeba nábytku (poličky,…)

Pokud nevěříte, že byste si sami zvládli třeba ušít triko, dá se začít přetvářením a vylepšováním. Někdy stačí opravdu málo, aby se vám kousek, který jste už málem vyhodili, začal znovu líbit.

Domácí výrobky mají spoustu výhod. Jsou šetrnější, jsou levnější, jejich výroba vás může začít velice bavit a budete tak trochu za hvězdu mezi vašimi blízkými.

5) Jednorázové kelímky

Když si ráno nestihnete dát kávu nebo čaj, stavíte se pro svůj oblíbený nápoj cestou do školy. Dostanete ho do papírovo-plastového kelímku a můžete pokračovat ve své cestě. Pokud se vám tahle situace stane jednou za rok, v podstatě se nic neděje.

Pokud si však každý den berete svůj nápoj s sebou do ruky, rozhodně je fajn zkusit si pořídit vlastní kelímek. Nemyslím si, že by byla kavárna, která by vám odmítla dát nápoj do vlastního kelímku a pokud taková je, uvařte si ho doma a vemte si ho v kelímku s sebou.

Stejně jako předešlé body, i takový kelímek má spoustu výhod. Je znovu použitelný, neuvolňuje do pití škodlivé látky a je prostě a jednoduše VÁŠ.


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com