Ta bábovka se prostě peče sama

Co Vás nejvíce naplňuje při vyučování?

Pro mě je nejdůležitější, když vidím, že to studenti pochopili, takový ten „aha efekt“, kdy jim něco vysvětlím a vidím, že pochopili, k čemu to je, kde by to mohli využít a nebo jen, že se to prostě bude hodit dál.

Proč jste se rozhodla vyučovat právě na této škole?

Já jsem na tuto školu úplně cíleně nešla, ale když jsem dostudovala, tak jsem chtěla učit matematiku na takové střední škole, kde se matematika učí na dobré úrovni a učí se tam všechny obory středoškolské matematiky, což splňovaly hlavně gymnázia, takže jsem obeslala hradecká gymnázia, jestli není zájem o učitele matematiky a tady na škole jsem přišla jako záskok za mateřskou dovolenou a už jsem tady zůstala.

Na jakou událost na této škole vzpomínáte úplně nejraději?

Většinou to jsou spíše mimoškolní aktivity, jakou jsou například různé výlety, plesy, Gyb-ON, den aktivit, den osobností. Myslím si, že to jsou docela fajn věci, které mohou studentům nabídnout jiné pohledy na školu.

Chodíte na gyb-ON?

Párkrát jsem se účastnila, minulý rok jsem bohužel nebyla. Měla jsem v tu dobu jiné povinnosti.

Jaký byl nejoriginálnější nebo nejvtipnější způsob, jakým si chtěl někdo usnadnit písemku?

Buďto jsem tak špatná v hledání taháků anebo mi studenti nepodvádějí. Když už, tak poslední dobou se mi několikrát (bohužel) povedlo přistihnout někoho, kdo si chtěl zjednodušit písemku pomocí nějaké aplikace. Dokud tyto vymoženosti nebyly, tak se mi většinou nikoho chytit nedařilo, protože my si vzorečky řekneme dopředu a na vyšším gymnáziu mají žáci díky tabulkám všechny vzorečky k dispozici, takže mně přijde, že aby si někdo dopředu napsal celé znění toho příkladu a jak ho počítá, tak to by mu nebylo k užitku.Bohužel ty aplikace umožňují to, že student vyfotí příklad a naběhne to i s postupem. Na to budu muset být ostražitější.

Jak se liší Vaše pocity a postoje k učení, když jste byla žákyní a když učitelku?

Když jsem byla žákyní, tak především ty předměty, které jsem moc nemusela, nejvíce ty paměťové, tak jsem se těšila, že až budu velká, nebudu se to muset učit. Já jsem si vždycky představovala toho učitele, jak přijde domů a nemusí nic, protože on už všechno umí. Teď ,když jsem se dostala do pozice učitele, tak přijdu domů a musím chystat všechny typísemky… Snažím se také vžít do situace studentů, abych se krotila a dávala si pozor na to, že oni to slyší poprvé, zatímco já, jelikož jsem to už říkala hodněkrát, tak mívám tendenci sklouznout k tomu, že už jsem to vlastně říkala. Pak ale vždycky zabrzdím a uvědomím si, že oni to vlastně slyší poprvé. Nejhorší ale je, když mám paralelky nebo dva ročníkyza sebou, tak v první třídě něco řeknu a pak když přijde ta druhá třída, tak mám pocit, že už jsem jim to nedávno říkala, tak to můžeme vzít rychleji. Pak si ale uvědomím, nebo třída se ozve, že jsem to vlastně vykládala úplně jiné třídě. Snažím se tedy vžít do pocitů studentů a myslím si, že se mi daří chápat to, že ne pro všechny je matematika středobodem života, ale snažím se je alespoň přimět k nějakému přemýšlenía to se jim bude hodit I jinde než jen v matematice.

Jaká je Vaše nejoblíbenější osobnost?

Pravda je, že jsem nikdy neměla žádný vzor. Snažím se ale si něco vzít od každého, ať už to jsou kolegové nebo bývalí učitelé. Nemám jednu konkrétní osobnost, kterou bych chtěla napodobovat.

Jaké jsou Vaše oblíbené volnočasové aktivity?  

Mám ráda svuj volný čas, pokud ho někdy mám. Dělám věci, které mají hned viditelný výsledek. Učitelství je jiné. Učím a učím, ale nevidím výsledky. Jen když opravím písemku, vidím, jak jste na tom. Ale to není to hlavní. Chtěla bych vás něco naučit. Jenže to poznám až po letech, když se vrátíte z vysoké školy a reknete mi nejakou zpetnou vazbu,sice to je hezké, ale dlouho se čeká. Proto si ráda zasadím něco do země, nebo si něco vyrobím. To je aspoň něco, kde ten výsledek vidět je.

Doslechli jsme se, že jste výborná kuchařka. Jaká je Vaše největší specialita? 

Nejsem moc kuchařka, ale spíš pekařka a cukrářka. Mám ráda pečení drobného cukroví, dortů, sladkostí i koláčů. U toho si odpočinu a vidím výsledek. Když přijdu domů, peču si a relaxuji. Nemusím přemýšlet o škole. Nikdo po mně nic nechce. Ta bábovka se prostě peče sama.

Jaká kniha Vám právě leží na nočním stolku? 

Miluju čtení ale teď mi tam neleží žádná ,protože mám vždycky knihu v mobilu. Čtu ji, kdykoliv mám chvilku, třeba když čekám na někoho nebo vyzvedávám dceru z kroužku. Využívám každou minutu. Takže to možná vypadá, že jsem závislá na mobilu. Teď mám rozečtenou knihu „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“.

Kam ráda jezdíte s rodinou na výlet?

Celá rodina Milujeme sluníčko. Těšíme se na léto a na horko. Většinou jsme někde u vody, ideálně u moře nebo na zahradě v bazénu. Když mám celý rok školu, studenty a spoustu lidí kolem sebe, tak si potřebuju odpočinout. První dva týdny prázdnin jsem doma s minimem lidi a mám klid. Pak už si užívám různé akce. 

Co byste na závěr vzkázala studentům?

Na závěr bych studentům vzkázala, ať se nebojí matematiky a ať hlavně přemýšlejí.


|

,

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com