Nadcházející volby do Evropského parlamentu

7.6. a 8.6. 2024 nás v České republice čekají důležité volby do Evropského parlamentu, který je neopomenutelnou součástí k fungování Evropské unie.

Evropská unie (EU)

Evropská unie je seskupení 27 států, které se snaží zlepšit spolupráci napříč Evropou. V těchto 27 státech dohromady žije přes 450 milionů obyvatel, nejvíce lidí bychom našli v Německu, kde jich bydlí přibližně 85 milionů.

Evropský parlament

Je to jeden ze 7 orgánů Evropské unie s hlavním sídlem ve Štrasburku. Poslanci a poslankyně projednávají a dělají důležitá rozhodnutí platná pro celou Evropskou unii. My poslance a poslankyně volíme, oni za nás rozhodují na úrovni celé EU.

Poslanci a poslankyně v Evropském parlamentu

Poslanci a poslankyně jsou vždy voleni na 5 let obyvateli EU. Momentálně zasedá 705, po následujících volbách bude zasedat 720, poslanců a poslankyň, včetně 21 z České republiky. Počet zasedajících určuje počet obyvatel dané země. Parlament je rozdělen na několik sekcí, kam jsou poslanci a poslankyně rozděleni podle politických směrů.

Volby

Volby u nás proběhnou 7.6. od 14:00 do 22:00 hodin a 8.6. od 8:00 do 14:00 hodin. Volit mohou občané České republiky, kteří dovrší 18 let alespoň druhý den voleb (např. v Belgii mohou občané volit už od 16 let) a osoby s nahlášeným trvalým pobytem nejméně 45 dnů před volbami. V Čr není povinnost volit (v Belgii, Lucembursku, Řecku a na Maltě je povinnost volit).

Ráda bych vás také tímto článkem pozvala na online debatu s 6 kandidáty, která se koná tento týden v pátek (26.4.). Do středy se zájemci mohou přihlásit k paní profesorce Popélyové. A také bych vás chtěla vyzvat, abyste vy, co můžete jít volit, šli k volbám a určili, kdo bude za nás všechny rozhodovat.


|

|

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com